Software de avertizare

Directiva UE privind avertizorii pentru companii

Directiva UE privind denunțatorii este un cadru juridic al UE care se aplică companiilor din interiorul și/sau din afara UE. Este destinat să sprijine angajații în raportarea activităților neetice în cadrul companiei. Important: întrucât fiecare stat membru al UE este responsabil pentru implementarea ulterioară la nivel național, trebuie să vă asigurați că respectați cerințele legii care vi se aplică. Ce presupune mai exact Directiva UE privind avertizorii? Cine poate fi avertizor? Și cum vă puteți asigura conformitatea cu software-ul de avertizare al consentmanager ?

Citiți mai departe pentru a afla despre starea actuală a politicii privind avertizorii, cerințele acesteia și caracteristicile viitoare ale software-ului nostru de avertizare.

Consent-layer für rechtssichere Websites

Ce este Directiva UE privind avertizorii?

Directiva UE privind denunțatorii (sau Directiva UE privind denunțatorii), cunoscută și sub denumirea de Directiva (UE) 2019/1937, este un act legislativ conceput pentru a îmbunătăți protecția avertizorilor prin crearea unui mediu sigur și consecvent pentru indivizi. Avertizorii sunt persoane care raportează o conduită incorectă la locul de muncă, iar scopul politicii este de a le permite să facă acest lucru fără teama de represalii.

Directiva a fost introdusă de Uniunea Europeană în 2019. Fiecare dintre cele 27 de state membre UE a avut până la 17 decembrie 2021 pentru a implementa cerințele directivei în sistemele lor juridice și instituționale naționale.

software-ul de avertizare consentmanager

Software-ul nostru de avertizare oferă companiei dumneavoastră toate instrumentele necesare și un sistem ușor de utilizat, astfel încât să puteți respecta cu ușurință Directiva UE privind denunțarea și Legea privind protecția avertizorilor (HinschG).

  • Ce funcții oferă software-ul de avertizare consentmanager ?

    Canale de raportare sigure și ușor accesibile: software-ul nostru de avertizare oferă canale de raportare sigure și ușor accesibile. Denunțătorii au la dispoziție un formular special cu care pot raporta abuzurile în orice moment și din orice locație.

  • Interfață simplă cu utilizatorul: Software-ul nostru de avertizare are o interfață intuitivă și ușor de utilizat, care ghidează denunțătorul prin procesul de raportare. Aceasta include instrucțiuni clare despre cum să depuneți un raport și toate documentele necesare.
  • Anonimitatea avertizorilor: software-ul de anunțare de la consentmanager le permite avertizorilor să raporteze în mod anonim. Identitatea dumneavoastră va fi protejată pe tot parcursul procesului de raportare, în conformitate cu cerințele stricte de confidențialitate ale Politicii privind avertizorii.
  • Stocare securizată a datelor: pot fi atribuite permisiuni speciale pentru a accesa mesajele. Software-ul nostru asigură că toate datele de raportare și de avertizare sunt stocate în siguranță și în conformitate cu Regulamentul general de protecție a datelor (GDPR) și cu cerințele de păstrare a datelor, astfel încât numai personalul autorizat are acces la aceste date.

     

Așa funcționează software-ul de avertizare de la consentmanager

Denunțătorii pot depune cu ușurință un raport folosind formularul online, pe care îl puteți încorpora în site-ul dvs. prin simpla copiere și inserare a codului de script. Alternativ, le puteți oferi angajaților coduri QR pe ​​care angajații le pot scana și completa formularul offline. Această flexibilitate asigură că rapoartele pot fi trimise anonim. Odată trimise, mesajele sunt accesibile direct prin tabloul de bord consentmanager , unde pot fi gestionate cu atenție și clasificate în funcție de starea lor de procesare, de exemplu ca recent primite, în curs sau deja rezolvate.

Form of consentm

Starea actuală a Directivei UE privind avertizorii

Companiile cu sediul în statele membre ale UE și cu cel puțin 50 de angajați trebuie să instituie un sistem care să asigure siguranța avertizorilor și să ofere o opțiune de raportare sigură și conformă legal. Trebuie remarcat faptul că sunt așteptate noi schimbări în diferite țări, deoarece fiecare stat membru din cadrul Uniunii Europene poate introduce cerințe suplimentare. Legea privind protecția avertizorilor (HinschG), care a intrat în vigoare la 2 iulie 2023, se aplică companiilor din Germania.

Asigurați-vă că afacerea dvs. rămâne conformă. Verificați acum gratuit conformitatea dvs. cu consentmanager .

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Nu sunteți sigur dacă aveți nevoie de un software de avertizare?

Am compilat aici cele mai frecvente întrebări.

Directiva UE privind raportarea avertizorilor și legile similare din multe alte țări, cum ar fi Legea privind protecția avertizorilor (HinschG) din Germania, oferă avertizorilor un nivel ridicat de protecție. Sunteți protejat de represalii, cum ar fi concedierea, retrogradarea sau hărțuirea pentru raportarea faptelor greșite. Identitatea lor este, de asemenea, protejată, astfel încât să poată raporta abuzurile în mod anonim și confidențial. Cu toate acestea, gradul de protecție poate varia în funcție de legile și reglementările aplicabile și poate fi dificil în practică să se asigure o protecție completă. Denunțătorii sunt sfătuiți să urmeze procedurile de raportare adecvate și să coopereze cu autoritățile relevante pentru a le maximiza protecția. În plus, protecția s-ar putea să nu se extindă asupra avertizorilor care au comis sau au fost implicați în conduita necorespunzătoare raportată, deoarece acești indivizi pot fi supuși urmăririi penale.

Conform Directivei UE privind denunțatorii, organizațiile care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană sunt în general obligate să înființeze un sistem de avertizare dacă îndeplinesc anumite criterii. În special, companiile cu cel puțin 50 de angajați sunt obligate să instituie mecanisme interne de raportare. Companiile trebuie, de asemenea, să ofere instrucțiuni clare cu privire la modul în care angajații pot raporta abaterile în cadrul companiei și modul în care sunt protejați ca avertizori. Cu toate acestea, criteriile și cerințele exacte pot varia de la o țară la alta, așa că este recomandabil să verificați cu autoritățile locale detaliile exacte.

Pentru a respecta Directiva UE privind avertizorii, ar trebui să configurați un canal de raportare sigur și ușor accesibil. Aceste canale servesc ca mijloc principal pentru angajați și părțile interesate de a raporta cazurile de abatere. Companiile ar trebui să creeze un mediu sigur care să încurajeze indivizii să-și ridice preocupările și să se asigure că se pot face rapoarte fără teama de represalii. Aceste mecanisme de raportare joacă un rol cheie în promovarea transparenței și a răspunderii în cadrul organizațiilor, permițând identificarea și rezolvarea în timp util a problemelor care altfel ar putea rămâne neabordate.

Vă rugăm să rețineți că nu putem oferi consultanță juridică. Unele puncte ale acestei întrebări frecvente se pot modifica, de asemenea, în timp sau pot fi interpretate diferit de către instanțe. De aceea ar trebui să vă consultați întotdeauna avocatul!